Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Har du ondt i skulderen?

 - Sådan kan du restituere hurtigere og forebygge nye smerter.
Mange danskere lider af ondt i skulderen. Men heldigvis er der en del du selv kan gøre, for at restituere hurtigere og forebygge nye smerter i skulderen.

Mange danskere lider af ondt i skulderen. Op mod 50% af befolkningen kommer på et tidspunkt til at lide af smerter i skulderen, som væsentligt forringer deres livskvalitet. Behandling er generelt meget kompliceret og det kan tage mange måneder at komme skuldersmerter til livs. Men heldigvis er der også en del du selv kan gøre, for at restituere hurtigere og forebygge nye smerter i skulderen.

Meget af den belastning, skulderen bliver udsat for, sker i løbet af natten, når du sover. En forkert sovestilling eller en uhensigtsmæssig seng og hovedpude kan nemlig gøre meget skade. Ved at optimere dine nætter kan du nemt og hurtigt mindske belastningen på din skulder, så din skulder får ro og hurtigere kan komme sig.


Undgå belastning af skulderen når du sover

Optællinger viser at omkring 74% at alle skuldersmerter skyldes det, der hedder indeklemningssyndrom eller impingement syndrome (SIS; på dansk også kollisionssyndrom eller irriteret slimsæk). Det skyldes en betændelse i styresener i skulderen eller i slimsækken lige over styresenerne. Smerterne dukker ofte op over længere tid og giver enten en vedvarende smerte eller murren i skulderen eller jag af smerte, når armen løftes op og frem. Meget ofte stråler smerten ud i armen og nakken og ofte gør det meget ondt om natten, så det bliver svært at sove.

Har du en gammel seng eller en seng der ikke er den rigtige for dig, kan du komme til at lægge for meget vægt på skulderen, når du ligger på siden, eller komme til at strække musklerne og senerne i skulderen forkert. Vores sengerådgivere i Drømmeland oplever ofte at problemet skyldes en for hård seng, hvor skulderen ikke kan synke ned i madrassen. Det blokerer for blodtilførslen i skulderen og forværrer smerterne. Det kan også være direkte årsag til inflammation i skulderen.


For at undgå smerte, kan du prøve at overveje hvordan du ligger i sengen, når du sover

Hvis du allerede har ondt, anbefaler vi at du ligger enten på ryggen eller på siden, på den skulder der ikke gør ondt. Hvis du sover på ryggen, kan du med fordel vælge en lav eller mellemhøj dunpude, der kun støtter lige under nakken og holder hovedet stabilt.

En lav pude af trykaflastende skum (memory skum) eller latex, som er udformet til dig, der sover på ryggen, kan hjælpe til at holde hovedet mere stabilt. Det betyder at du roterer mindre, når du sover, så skulderen får mere ro. Mange mennesker vender og drejer sig meget om natten, så de uden at vide af det, ender på en måde, som belaster skulderen. Men en god hovedpude kan hjælpe med at holde dig mere rolig om natten.

Hvis du gerne vil sove på siden, skal du sikre dig, at dit hoved ligger vandret og i lige forlængelse af rygsøjlen. Det passer oftest med en mellemhøj pude og meget gerne en formstøbt pude (dvs. af skum eller latex). Formstøbte puder holder nemlig formen hele natten, så dit hoved ikke falder gradvis længere ned i løbet af natten, fordi dunene i puden klasker sammen. Hvis du har brede skuldre, har du måske behov for en høj pude.


Selve sengen kan du også optimere, så den skåner dine skuldre bedst muligt

I store træk har du to muligheder, når det gælder sengen. Den ene mulighed er, at du ligger på en skum- eller latexmadras på en bund af justerbare lameller. Her anbefaler vi at du indstiller lamellerne, så de enten ligger med større afstand under skulderen eller at de er mere eftergivende. Vores lamelsengebunde fra Flexline har alle sammen mere eftergivende lameller under skulderområdet, som tillader skuldrene synke bedre ned i sengen.

Den anden mulighed er at sove i en seng eller på en springmadras, som er bygget til at skåne skuldrene. Mange springmadrasser har komfortzoner, som betyder at hofter og skuldre kommer længere ned i madrassen end resten af kroppen, så rygsøjlen støttes i en korrekt, ergonomisk position. Men enkelte madrasser kan noget særligt.

Rhythm-serien tilbyder en innovativ løsning med sin avancerede sammensætning af materialer og teknologier designet til at skabe en optimal balance mellem støtte og komfort. Specielt Rhythm Beat-madrassen udmærker sig ved sin kombination af skum og pocketfjedre, der giver ekstraordinær trykaflastning og en skånsom skulderzone, hvilket er ideelt for dem med skulderproblemer. I modsætning til mange faste madrasser, tilbyder Rhythm-madrasserne en unik tilpasningsevne, hvor skumteknologierne ACE, NEU, og NRG arbejder sammen om at omfavne kroppens kurver og sikre en dyb og restituerende søvn. 

Hvis du har brug for at synke dybere ned i en blød madras, bør du kigge mod Svanes madras Zonic med 3 cm IntelliGel øverst eller Tempurs Elite Cloud   - Det er et unikt trykaflastende materiale, som ikke trykkes ned af din vægt men af din krops kurver. Dermed giver den fantastisk støtte til skuldre og hofter.

Endelig har vi de trykaflastende madrasser, hvoraf Tempurs madrasser er i en klasse for sig. Der er stor forskel på Tempurs madrasser Cloud, Sensation og Original. Hvis du har skulderproblemer, vil du sandsynligvis få glæde af at afprøve deres Pro Plus madrasser. Drømmeland har butikker over hele landet, så her kan du komme til at afprøve, hvilken madras du ligger bedst i.

Topmadrasser, som er gode for skulderen

Endnu en mulighed er at vælge en topmadras med ekstra tykkelse, som har god plads til skulderen. Igen er en trykaflastende topmadras et godt valg for mange, der har problemer med bevægeapparatet. En anden god topmadras er Nexus minipocket topmadras, som indeholder et lag af lave pocketfjedre toppet med et lag af latex i høj kvalitet. Og endelig har Magna en 10 cm høj topmadras af 100% naturlatex, som er ekstra komfortabel og god for din skulder. Materialet føles meget anderledes en andre typer latex. Det er særligt luftigt og elastisk, så det presses bedre sammen, når kroppens vægt trykker på det. Dermed giver det den bedste støtte og komfort. 

Har du brede skuldre, er en Magna seng med en Magna topmadras højst sandsynligt den mest komfortable seng for dig, siger vores erfaring. Den er tilgengæld en stor udskrivning og du kan måske finde tilstrækkelig støtte i én af de andre muligheder, vi har oplistet her. Er du mest interesseret i en Magna seng, så kan du med fordel skrive dig op til vores nyhedsbrev. Så er du sikker på at få besked, når Magna kommer på tilbud. 

Hovedpointen med både madras og topmadras er, at du kommer til at ligge, så du ikke lægger et hårdt pres på din skulder. Vi anbefaler absolut at du afprøver seng, madras og topmadras i en fysisk butik, inden du køber. Også selvom vi har 60 dages komfortgaranti, som er en ombytningsret på madrassen.

Med den har du nemlig ret til at få madrassens kerne byttet, hvis du finder ud af, at en blødere eller fastere madras er bedre for dig. Og det er trods alt nok nemmest at afgøre, efter at du faktisk har prøvet at sove på madrassen.

Sengerådgiverens 6 råd for at få en nat uden skuldersmerter

Sådan ligger du bedst, når du vil skåne skulderen:

  • Sørg for at dit hoved ligger i en naturlig forlængelse af rygsøjlen. En forkert hovedposition kan give nakkesmerter, som stråler ned i skulderen og forværrer dine skuldersmerter
  • Sørg for, at du sover med den rette temperatur, så du ikke roterer pga. varme
  • Undgå at lægge din arm underhovedet, når du ligger på siden: positionen og hovedets vægt på skulderen blokerer for blodomløbet til skulderen og armen


Optimer din seng til at forebygge skuldersmerter:

  • Vælg en madras med blødere skulderzone, som giver plads til, at skulderen kan synke ned i madrassen
  • Hvis du ligger i en seng med lamelbund, kan du måske justere lamellerne, så de giver bedre plads til skulderen
  • Vælg en tyk topmadras i god kvalitet, som reducerer trykpunkter og giver aflastning

Hvis dine skuldersmerter bliver ved, bør du søge lægehjælp og eventuelt få behandling hos en kiropraktor eller fysioterapeut. Uanset hvor alvorlige dine smerter i skulderen er, vil det være et godt udgangspunkt at aflaste skulderen om natten med en god sovestilling, en god madras og en hovedpude, der passer til dig.


Læs mere her:

Hvor høj skal min hovedpude være?
En elevationsseng gør godt
Bliv klogere på de typer af skum, som bruges i madrasser og senge