Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Bagsiden ved at sove sammen

Kvinder og mænd har langt fra altid brug for lige meget søvn. Generelt har kvinder brug for mest. De rammes i øvrigt hårdere end mænd, hvis de får for lidt. Det handler i høj grad om forskellige døgnrytmer.
Flere i sengen

De fleste sover i deres seng sammen med en anden. En naturlig del af det at være i et forhold - men der er en bagside: Din partners søvn-vaner kan spolere din søvns kvalitet.

Fælles sengetid?

Selv om det kan være hyggeligt at gå til ro sammen og stå op sammen, så er det langt fra alle, der ligefrem kan sove synkront. Søvnbehovet ændres desuden gennem hele livet, og i et parforhold kan man ikke taget det for givet, at begge har et lige stort søvnbehov.

Forskning viser faktisk, at kvinder generelt set har brug for mere søvn end mænd. Den viser også, at søvnmangel i vidt omfang rammer kvinder hårdere end mænd. På helbred og livskvalitet.

Mere end bare snorken

Det er ikke bare det, at partneren ligger uroligt, vender og drejer sig i et væk og snorker, der er med til at skabe søvnproblemer. Du og din partner kan have totalt forskellige døgnrytmer.

Mange kvinders døgnrytme varierer fra mænds rytme. I snit har kvinder en døgnrytme, der er kortere end mænds. Det betyder, at kvinder er tilbøjelige til at gå i seng tidligere og tidligere - og i øvrigt vågne op tidligere og tidligere. Disse forskydninger kan i nogle tilfælde hobe sig op, så forskellen i døgnrytmer når op på et par timer.

Et par opskrifter

Der kan følge ganske mange problemer med i kølvandet på de forskelle. Ikke kun for søvnkvaliteten, men også for det indbyrdes forhold.

Er der en opskrift på at løse problemet?

Tja, du kan jo ikke bare tvinge din partners døgnrytme til at svinge med din.

Men noget kan du selv gøre. Eksempelvis foretage små ændringer i dine vaner omkring sengetid og stå-op-tid. Måske ved at indgå et kompromis om, at den ene går lidt tidligere i seng , end han eller hun har lyst til, og den anden lidt senere, end lysten ellers tilsiger. Lad os sige en halv times tid. Den halve time kan man tilnærme sig hen over nogle dage.

En foræring: Alenetid

Men svinger døgnrytmerne endnu kraftigere, er det ikke let at regulere det på den måde. Så er det nok dine tankebaner, der skal ændres: At du tænker positivt om det faktum, at du og din partner har forskellige sengetider. Se sådan på det, at det giver jer begge lidt alenetid, hvor I kan gøre, hvad I vil, mens partneren sover.

Der er en anden sidegevinst ved den løsning. Folk sover ofte bedre, når de er alene i sengen. Det får de så lov til nogle timer hver nat.

Det ændrer imidlertid ikke på, at partnere med vidt forskellige døgnrytmer får mindre tid til at snakke sammen og lave aktiviteter i fællesskab. Det gælder i disse tilfælde derfor om at være ekstra bevidst om at afsætte kvalitetstid til hinanden i de noget færre timer, man i fællesskab er vågne.

Kvinders hjerner

Vidste du i øvrigt, at en af grundene til, at kvinder har brug for mere søvn, er, at de bruger deres hjerne mere end mænd i løbet af dagen?

Den er god nok. Forskningsresultater fra det amerikanske Duke viser, at kvinder har godt af mere søvn end mænd, fordi kvinder får flere psykiske stimuli end mænd.

Den del af hjernen, der rummer tanker, sprog og hukommelse, frakobles under søvnen. Jo mere, man bruger hjernen i løbet af dagen, jo mere har man brug for restituering og søvn, fastslår professor Jim Horne, der leder søvnforskningscentret på det britiske Loughborough University.

Jamen, mændene så? Jo, en hel del af dem har også godt af ekstra søvn. Mænd med job, der kræver megen tænkning, har behov for mere søvn end gennemsnittet - men stadig ikke lige så meget som kvinder, fastslår professoren.

Læs også:

8 grunde til at søvn slanker

Du sover. som du spiser

Kilder: iform.dk,livsstil.tv2.dk,sleep.org