Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Hvad er drømme og hvorfor drømmer man?


Drømme er de billeder, tanker og følelser, der opstår under vores søvn. De fleste af os har prøvet at drømme i visuelle billeder, men drømme kan også sagtens involvere lyde, lugte, smage og berøringer. Drømme har fascineret os mennesker i århundreder, men videnskaben har endnu ikke fundet én endegyldig forklaring på, hvorfor vi egentlig drømmer, når vi sover. I denne artikel dykker vores søvnrådgivere ned i, hvad drømme er, og udforsker de mest udbredte videnskabelige teorier om, hvorfor man drømmer.


Hvad-drømmer-vi-mest-om.jpg

Hvad er drømme?

Drømme er billeder, tanker og følelser, der opstår under søvn og udgør en fundamental del af vores søvnoplevelse. De fleste mennesker oplever drømme som visuelle sekvenser, men søvnforskning viser, at sanseoplevelser såsom lyd, lugt, smag og berøring også kan spille en stor rolle.

Drømme kan både være realistiske eller surrealistiske og spænde fra almindelige dagligdagsscenarier til mere fantasifulde og usammenhængende oplevelser. Vores drømme foregår typisk fra et førstepersonsperspektiv og opstår uden for vores bevidste kontrol. Søvnforskning tyder også på, at drømme ofte afspejler vores vågne oplevelser, hvilket kan forklare, hvorfor mange mennesker har drømt om personer, steder eller begivenheder, de har oplevet.

Drømme er ofte emotionelt ladede, og følelser såsom glæde, frygt, spænding eller sorg kan præge deres indhold – og endda omdanne dem til mareridt. Søvnforskning antyder, at særligt intense drømme hænger sammen med stærke følelsesmæssige oplevelser fra den vågne tilstand – både positive såvel som de negative.

Hvorfor drømmer man?

Søvnforskning tyder på, at vi drømmer for at hjælpe hjernen med at lagre information og bearbejde oplevelser samt sanseindtryk fra vores vågne tilværelse. Nogle forskere mener dog, at drømme blot er et tilfældigt biprodukt af søvn.

På trods af mange års forskning er der stadig ikke fundet et endegyldigt svar på, hvorfor vi mennesker egentlig drømmer. Selvom der endnu ikke er en entydig teori, peger forskellige studier på en række mulige forklaringer på, hvorfor vi drømmer:

  • Hjernen bearbejder dagens oplevelser – Drømme kan hjælpe os med at sortere, lagre og forstå de indtryk, vi har fået i løbet af dagen. Når vi sover, arbejder hjernen på at organisere vores minder og skabe mening i det, vi har oplevet. På den måde kan drømme være en vigtig del af vores læring og hukommelse.
  • Følelsesmæssig bearbejdning – Mange oplever, at deres drømme er præget af stærke følelser. Det kan skyldes, at drømme fungerer som en slags mental terapi, hvor hjernen bearbejder stress, bekymringer og andre følelsesmæssige oplevelser. Derfor kan vi nogle gange vågne med en følelse af forløsning eller indsigt efter en intens drøm.
  • Kreativitet og problemløsning – Har du nogensinde vågnet op med en ny idé eller løsning på et problem? Nogle forskere mener, at drømme kan være en kreativ proces, hvor hjernen frit eksperimenterer med nye sammenhænge og idéer. Drømmene giver os mulighed for at tænke uden begrænsninger fra vores bevidste logik.
Ren tilfældighed – En anden teori er, at drømme ikke nødvendigvis har en funktion, men blot er et biprodukt af hjernens aktivitet under søvn. Ifølge denne teori fra søvnforskning er drømme blot en refleks af tilfældige signaler i hjernen, som vi bagefter forsøger at give mening.

Selvom vi endnu ikke har et endegyldigt svar, er der ingen tvivl om, at drømme spiller en betydelig rolle i vores mentale liv. Uanset om drømmene hjælper os med at bearbejde følelser, styrke vores hukommelse eller stimulere vores kreativitet, er de en naturlig del af søvnens mysterium.

Hvorfor drømmer man mere i nogle perioder?

Nogle gange føles det, som om vi drømmer mere end normalt – drømmene bliver mere intense, livagtige og måske endda forvirrende. Dette sker ofte i perioder med store ændringer i livet eller når vores søvnrytme forstyrres.

Flere videnskabelige forklaringer peger på, at vores hjerne reagerer på ydre og indre påvirkninger, hvilket kan føre til mere drømmeaktivitet, især i REM-søvnfasen, hvor hjernen er særligt aktiv, og de fleste drømme opstår. REM (Rapid Eye Movement) er den søvnfase, hvor øjnene bevæger sig hurtigt under øjenlågene, og hjernen arbejder næsten lige så intenst som i vågen tilstand.

Søvnforskning peger på flere faktorer, der kan øge drømmeaktiviteten. Her er nogle af de mest almindelige årsager til, at man i perioder kan opleve at drømme mere end normalt:

  • Store livsændringer Flytning, nyt job, graviditet eller andre store skift i livet kan gøre drømmene mere følelsesladede, da hjernen bearbejder de nye indtryk.
  • Stress og bekymringer I perioder hvor vi er pressede eller bekymrede, arbejder hjernen på højtryk for at bearbejde følelserne, og det kan give flere og mere livagtige drømme. Store livsbegivenheder såsom eksamener, konflikter eller følelsesmæssige bekymringer med os selv eller vores børn kan sætte sig i vores drømme.
  • Søvnunderskud og søvnforstyrrelser Hvis vi har sovet for lidt eller uroligt i en periode, kan hjernen forsøge at indhente den tabte søvn ved at bruge mere tid i REM-søvn, hvor de fleste af vores drømme finder sted.
Kort sagt er det helt normalt at opleve perioder med flere eller stærkere drømme. Det skyldes sandsynligvis, at hjernen arbejder på at bearbejde vores følelser, oplevelser og søvnvaner.

Kvinde-vågner-efter-drøm.jpg

Er det sundt at drømme?

Ja - forskningen tyder generelt på, at det er sundt at drømme. Drømme, der primært opstår under REM-søvnfasen, kan nemlig hjælpe vores hjerner med at bearbejde følelser, reducere stress og styrke vores hukommelse. Studier viser, at mennesker, der får tilstrækkelig REM-søvn potentielt set har lettere ved at håndtere følelsesmæssige udfordringer og måske endda mindske risikoen for sygdomme der påvirker hjernen.

Selvom mareridt kan være forstyrrende, er drømme generelt en vigtig del af en sund søvnrytme. Hvis du ofte sover for lidt eller har en uregelmæssig døgnrytme, kan du miste værdifuld REM-søvn, hvilket kan påvirke både dit humør og din kognitive hukommelsesfunktion. Derfor er en stabil søvnrytme og sunde søvnvaner ikke kun vigtige for vores fysiske sundhed – men også for vores mentale balance og evne til at drømme.

Drøm dig videre ind i vores Sov Sundt univers med:


Hvornår begynder børn at drømme?
Hvor meget søvn har du brug for?
8 Grunde til at søvn slanker