Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Kan man sove for meget?

Søvn er roden til alt godt. Det er i hvert fald det, man kan udlede af snart sagt alle artikler, der berører emnet. Er du træt? Sov på det. Er du stresset? Sørg for at sove godt – og længe – nok. Har du tendens til overvægt? Sov ordentligt først – så har du overskud til at gøre noget ved vægten. Og så fremdeles.
Men de fleste har formentlig prøvet at vågne op trætte og groggy efter en lang nats søvn, hvor alle forudsætninger har været til stede for, at man skulle være frisk og udhvilet. Betyder det, at man rent faktisk kan sove for meget?

Så meget skal du sove

Generelt siger man, at voksne mennesker i gennemsnit skal sove mellem syv og ni timer. Mindre søvn i en længere periode kan udløse alt fra depression, hjerte-kar-problemer og overvægt, men hvad der måske er overraskende for mange er, at mere end ni timers søvn hver nat gennem længere tid ligeledes kan være skadeligt. Det kan blandt andet forkorte ens livslængde og øge risikoen for diabetes.

Læs også: For lidt søvn - hvad sker der med kroppen?

Hvorfor sover nogen mere end andre?

Folk, der sover meget, er dovne. Det er ofte antagelsen, men det er faktisk ikke (altid) rigtigt. Vi kender sikkert alle sammen en teenager, der kun er vågen, når der skal spises eller festes. Her ville det være fristende at kalde det ungdomssløvsind eller, slet og ret, dovenskab, men faktum er, at mange teenagere sover meget, fordi der sker så mange forandringer i kroppen, hvilket kan opleves trættende. Ofte skyldes teenagernes store søvnbehov imidlertid også, at de ofte vender op og ned på døgnrytmen, hvilket kan virke forstyrrende på søvnmønsteret og gøre en mere træt.

Men er du ikke teenager, og sover du mere end gennemsnittet, kan det groft sagt skyldes to ting: medicinske årsager eller (dårlig) vane.

Læs også: Ny tidsregning for søvn - så meget skal du sove

Oversovning - medicinske årsager

Oplever du at være enormt træt og have trang til at sove meget i løbet af dagen, kan det skyldes flere forskellige fysiologiske ting, som fx hjertesygdomme, cancer og blodmangel. Psykisk sygdom kan også være en medvirkende faktor.

Men det kan også være, at du lider af hypersomni – 'oversovning' – en tilstand, der gør, at man føler sig ekstremt træt i løbet af dagen, men ikke bliver frisk på trods af gentagne lure, som fx ved søvnapnø og narkolepsi. Nogle af bivirkningerne ved hypersomni er angstsymptomer, lavt energiniveau og hukommelsesproblemer, og det anslås, at ca. 3-5 % af den danske befolkning har lidelsen. Har du mistanke om at din oversovning skyldes et medicinsk problem, bør du altid kontakte din egen læge.

Oversovning - dårlig vane

Det er naturligvis ikke alle, der sover meget, der kan få en diagnose af den ene eller den anden slags. Nogle gange kan man have lyst til at sove i dagevis – fx efter indtagelse af rusmidler. Andre gange kan man bare være træt og ikke have lyst til at stå op til koldt og gråt vejr og en måske indholdsløs hverdag. Der er da heller ikke noget i vejen for at sove meget, så længe det er en afgrænset periode. Men bliver det noget vedvarende, er der grund til at gøre noget ved det, og ofte er det faktisk 'bare' et spørgsmål om at bryde vanen.

Læs også: Hold rytmen under dynen

7 gode råd til at undgå at sove for meget

Stå op på det samme tidspunkt hver dag – også i weekenden.
  1. Planlæg den kommende dag, så du ved, hvad du skal, når du står op.
  2. Sørg for, at vækkeuret ringer, når du har sovet ca. 8 timer (og alliér dig med nogen, der kan vække dig, hvis du ignorerer vækkeuret).
  3. Opfind en morgenrutine. Når den sidder fast, vil din krop nærmest automatisk stå op for at udføre den.
  4. Stå op, og gå i gang med ... et eller andet. Gå en tur, tag opvasken, sving støvsugeren eller noget andet, hvor du bevæger dig, så kroppen vågner.
  5. Spis sundt, og sørg for at drikke vand nok i løbet af dagen. Dehydrering kan nemlig gøre dig træt.
  6. Motionér jævnligt – en sund krop afføder som regel sunde sovevaner. NB! Ingen hård motion lige før sengetid, da det kan påvirke din evne til at falde i søvn.

Søvn handler dog ikke kun om kvantitet, men også om kvalitet. Hvad enten du sover for meget, for lidt eller lige tilpas så skal du have en god seng at sove i. Hos Drømmeland er vi eksperter i at finde lige præcis den seng der opfylder dine ønsker og behov.

Find din nærmeste Drømmeland butik her

Eller se udvalget af senge i vores webshop her

Kilder:
illvid.dk
www.webmd.boots.com
www.wikihow.com