Gør også lige dig selv den tjeneste at glemme, hvad klokken er. Lettere sagt end gjort, men det er en rigtig skidt idé at fokusere på, hvor viserne står på vækkeuret på natbordet. Det stresser dig nemlig endnu mere og får dig til at tænke meget mere på, hvor meget god søvn, du går glip af.
Vend vækkeuret, så du ikke kan se, hvad klokken er. Og luk så øjnene.
Lad være med at tælle får
Glem også alt om at tælle får. Tænk i stedet på tre-fire gode ting, du var ude for dagen før. Måske et godt måltid mad, du nød, at din chef roste dig eller en sød sms fra en god ven. Eller noget sjovt, dit barn sagde eller gjorde. Intet er for småt til at ryge på den liste, fordi det er med til at få dig til at slappe af at tænke på sådanne ting.
Op at stå
Hvis du stadig ikke falder i søvn og efterhånden har ligget og vendt og drejet dig i en snes minutter, så stå op, gå ind i et andet rum og gør noget afslappende. Læs i en bog, lyt til afslappende musik, drik lidt varm mælk eller kamillete. Vask op eller tag et bad. Hop først i kanen igen, når du føler dig søvnig.
Du skal derimod ikke liiiige snuppe mobilen eller se tv. Det blå lys fra skærmene gør absolut ikke noget godt for at falde i søvn igen.
Styr hjernen
Uanset hvilke af rådene her, du følger, så er fidusen den samme. Du styrer din hjerne væk fra de dumme tanker om, at du ikke kan sove.
Selv om det er drønirriterende og på nul-komma-fem giver anledning til stor selvmedlidenhed at ligge vågen midt om natten, så er det kun, hvis du i dit daglige virke påvirkes af mangel på søvn, at der er tale om egentlig søvnløshed.
Hvis du fungerer fint dagen igennem, spiller det faktisk ikke nogen rolle, om du sover få eller mange timer om natten. Organismen siger selv til og indretter sig, så den får nok søvn.
Læs også:
I seng med mobilen
Søvnproblemer og stress
Kilder: sleep.org, voksnekvinder.dk, netdoktor.dk