Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Sådan stopper du snorken

»Du snorker«. »Vel gør jeg ej«. »Jo, du gør så«. Hvis du snorker, så går det ud over både dig selv og din partner. Dårlig søvn kan have sundhedsmæssige konsekvenser – så der er al mulig grund til at få hjælp til at holde op med at snorke. Her får du vores bedste tips.

Snorkelyde kan være dæmpede. De kan også lyde som tordenvejr. Som en flodhest. Eller som et helt savværk. Det siges, at det især er mænd, der snorker, men det er der nu også mange kvinder, der gør.
Fælles for dem er, at deres snorken ofte får partneren til at ligge søvnløs. Så meget, at det nogle gange belaster forholdet. Indimellem så meget, at det går i stykker – men det kan vi gøre noget ved!

Hvorfor snorker man?

Snorken sker, når noget blokerer luften, der passerer gennem mund og næse, mens du sover.
Når du tager en dyb indånding og fylder lungerne med luft, passerer luften forbi svælget, der er helt afslappet, fordi du sover. Hvirvelstrømmen i luften giver vibrationer i det bløde væv. Det er det, der i de fleste tilfælde giver snorken.
Andre årsager kan være store mandler, ekstra vægt omkring halsen, svagere muskler på grund af alderen, eller at man ligger på ryggen, så tungen glider tilbage og spærrer for luften.
Alt sammen noget, der kan få vævet i halsen til at vibrere, når du trækker vejret, og det er det, der laver snorkelyden.

Hvem snorker mest? Mænd eller kvinder?

Snorken er mere udbredt blandt mænd end kvinder. Det estimeres, at omkring halvdelen af alle voksne mænd snorker, og mellem 10 og 20 % af dem gør det hver nat. Forekomsten af snorken øges med alderen og når typisk sit højeste omkring 60-årsalderen.
Der er forskellige årsager – bl.a. er der nogle fysiologiske forskelle som fx at mænds luftveje i gennemsnit er smaller, men også nogle samfundsmæssige problematikker, som gør at mænd sover dårligt.

Læs mere: Sov godt, Mand.

Sådan får du en anden person til at holde op med at snorke

Det hjælper at give en albue lige i ribbenene – så vågner man i hvert fald. Der er mange gode idéer. Nogen hvisker til deres partner, at de skal lægge sig anderledes – andre holder dem for næsen til de spjætter og ruller om på siden. Det er bare ikke særlig holdbart, især fordi en forstyrret søvn er en dårlig søvn, og det går ud over din sundhed.
Måske hjælper det at forstyrre den snorkendes søvn denne nat, men i morgen tidlig må I tale om problemet. Det kræver både lidt af dig og den der snorker; det kræver nemlig tålmodighed og samarbejde:
  1. Tal om problemet: Start med en åben og støttende samtale om snorken. Forklar, hvordan det påvirker din søvn, og udtryk din villighed til at hjælpe.
  2. Foreslå ændringer i sovestilling: Snorken kan ofte reduceres ved at ændre sovestilling. Hjælp personen med at vænne sig til at sove på siden i stedet for på ryggen. Foreslå evt. at prøve en pude, der støtter en anden sovestilling, som kan hjælpe med at holde dem i den rette position igennem natten.
  3. Vurdér sundhedsvaner: Snak om livsstilsvalg som vægttab, reduceret alkoholforbrug, og rygestop.
  4. Sørg for gode søvnvaner: Tal om gode og regelmæssige søvnvaner. Sørg for at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, og sørg for at soveværelset er mørkt, køligt og behageligt.
  5. Overvej hjælpemidler: Anskaf næsestrips, en luftfugter eller en speciel anti-snorkeskinne, som kan hjælpe med at holde luftvejene åbne om natten.
Hvis du snorker, fordi du ikke ligger optimalt i din seng, så er der råd at få. Du kan booke en gratis tid hos en af vores sengerådgivere, som kan hjælpe dig med at forstå, hvad lige præcis du har behov for, for at sove bedre – og i sidste ende holde op med at snorke. Det kan du gøre her: Book en sengerådgiver.

Tips til dig, der snorker helt normalt

Hvis du er generet af "normal" snorken – altså snorken der ikke er forbundet med søvnapnø eller andre alvorlige helbredsproblemer – får du her et par tips:
  1. Frisk luft og god temperatur: Sørg for god ventilation i soveværelset for at undgå for tør luft, og hold temperaturen på et behageligt niveau. Et varmt soveværelse kan forstyrre søvnen.
  2. Rigeligt med søvn: Sørg for at få nok søvn hver nat. Mangel på søvn kan føre til tungere søvn, hvilket kan forstærke snorken, da musklerne i halsen bliver mere afslappede.
  3. Undgå alkohol og sovemedicin: Stoffer, der sløver nervesystemet og får musklerne i halsen til at slappe for meget af, forværrer snorken. Prøv at undgå indtagelse af den slags, især lige inden sengetid.
  4. Vægttab: Hvis du er overvægtig, kan vægttab reducere mængden af væv i halsområdet og dermed mindske snorken. Sund kost og regelmæssig motion kan hjælpe med vægttabet. Læs mere på sundhed.dk: Vægttab.
  5. Stop rygning: Rygning forårsager inflammation i luftvejene og kan øge næsetæthed – og det gør det sværere at trække vejret gennem næsen. Hold op med at ryge, og så vil din snorken blive reduceret – også forbedre din generelle helbredstilstand. Få hjælp til et rygestop.

Er det farligt at snorke?

Snorken i sig selv er ikke nødvendigvis farlig, men det kan være et tegn på mere alvorlige helbredsproblemer. For eksempel kan hyppig og høj snorken være et tegn på søvnapnø, en tilstand, hvor vejrtrækningen stopper og starter igen gentagne gange under søvn. Dette kan føre til dårlig søvnkvalitet og øge risikoen for hjerteproblemer, højt blodtryk og andre sundhedsmæssige komplikationer.
Hvis du eller nogen, du kender, snorker meget og oplever ekstrem træthed om dagen, kan det være en god idé at konsultere en læge for at udelukke søvnapnø eller andre underliggende tilstande.

Hvornår skal jeg kontakte lægen?

Det er en god idé at kontakte en læge, hvis du oplever nogle af følgende symptomer sammen med din snorken:
  • Hyppige pauser i vejrtrækningen om natten: Hvis du eller en partner lægger mærke til, at du holder op med at trække vejret i perioder under søvn, kan det være et tegn på søvnapnø.
  • Ekstrem træthed i dagtimerne: Føler du dig usædvanligt træt og uoplagt i løbet af dagen, selv efter en fuld nats søvn, kan det være et tegn på, at din snorken påvirker søvnkvaliteten.
  • Morgenhovedpine: Hyppige hovedpiner om morgenen kan også være relateret til dårlig søvnkvalitet fra snorken.
  • Problemer med koncentration eller hukommelse: Hvis du oplever, at det er svært at koncentrere dig eller huske ting, kan det skyldes at snorken forstyrrer din søvn.
Hvis du er bekymret for din snorken og dens effekt på dit helbred, kan en læge hjælpe med at vurdere situationen og anbefale passende behandling eller yderligere undersøgelser. Du kan også læse mere på sundhed.dk.

Læs også: Sådan falder du i søvn igen