Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Sov godt, mand

Mænd! Husk den gode søvn – det kan have konsekvenser for din sundhed at lade være. Mænd lever ofte mindre sundt end kvinder. De ryger mere, drikker mere alkohol og er oftere overvægtige. Det fører til, at mænd i gennemsnit lever 4 år kortere end kvinder – problemet findes i dårlige vaner og dårlig søvn. Det gælder alle køn, at dårlig søvn kan have alvorlige konsekvenser for vores sundhed, men mænds sundhed er markant ringere end kvinders. Det kan vi gøre noget ved!


Mænd negligerer deres søvn og sundhed

Rigtig mange mænd har svært ved – eller har ikke lyst til – at være sårbare. Der hersker stadig en forestilling om, at man skal 'mande sig op' og bide livet i sig. For mange er helbredsproblemer noget, man holder for sig selv – eller også er sundhed og velvære simpelthen noget, man ikke tager seriøst.

Det kommer til udtryk i tal som MSD Danmark har formidlet. Her ses at mænd generelt bruger sundhedsydelser mindre og går sjældnere til læge end kvinder. Desuden har mænd dårligere vaner og finder sig i sygdom i langt højere grad end kvinder. Det resulterer i, at mænd i gennemsnit lever 4 år kortere end kvinder. For enlige mænd er tallet 7 år, og er du blandt de 25% dårligst stillede i samfundet, så lever du i snit 10 år kortere end de 25% bedst stillede mænd.

Omkring 75% af kræfttilfælde opdages, når patienter søger læge med symptomer, men mange mænd ignorerer eller slår deres symptomer hen. For mange gælder det at de simpelthen ikke forstår alvoren, eller ikke har evner eller overskud til at navigere i forebyggelses- og sundhedssystemet.

Det har konsekvenser for dig. Ikke bare dig, mand, men også dig, der er pårørende, og vores sundhedsvæsen og samfundsøkonomi. Løsningen er en kombination af flere ting, skriver MSD Danmark, ”for eksempel politisk prioritering, lokale tilbud og kampagner målrettet både mænd og sundhedsfaglige.”

Sov dig til et længere liv

For os handler det i høj grad om at øge fokus på, hvad god søvnhygiejne gør for dit helbred.

I en del år har vi talt om, at kvinder har behov for mere søvn end mænd. Typisk omkring 11 minutter ekstra hver nat, siger forskning fra SleepFoundation.org. Men for alle køn gælder det at manglende søvn har negative konsekvenser for vores sundhed. Ifølge nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil ved vi, at cirka 22 procent af danskerne er ”meget generet” af træthed.

Vi ved, at dårlig søvnhygiejne har en række sundhedsmæssige udfordringer med sig, som kan gøre det sværere at have overskud i hverdagen. Der er flere sundhedsmæssige faktorer, der bliver påvirket, fx: Svækket immunforsvar, hormonelle ubalancer, større risiko for hjerte-kar-sygdomme og diabetes; men også en række psykiske og emotionelle faktorer bliver påvirket, når du får for lidt søvn.

Psykiske udfordringer såsom stress, angst og depression kan opstå eller forværres, hvilket gør det vanskeligt at finde motivation til at tage sig af sin sundhed.

DR har formidlet en undersøgelse fra University of California i Berkeley, der konkluderer, at søvnmangel har konsekvenser for dit sociale liv; søvnmangel giver dig mindre lyst til at være sammen med andre, og det kan føre til ensomhed – og enlige mænd dør som sagt i gennemsnit 7 år før kvinder.  

Hvis du tager din søvnhygiejne seriøst, forebygger du alle de ovennævnte sundhedsproblematikker – og du har forhåbentlig et større overskud til at tage problemerne seriøst.

Tjek dig selv, mand

Forum for Mænds Sundhed har lavet en side, hvor du let kan tage stilling til, om du skal til lægen. Den hedder Tjek dig selv, Mand.
Her er det let at overskue hele kroppen og læse mere om de problemer, store som små, der knytter sig til de enkelte områder. Der er også en afdeling om søvnproblemer.

Hvis du ikke er en mand, der negligerer sin sundhed, så hermed en opfordring til at lægge en arm om sådan en mand og se, om ikke han har brug for at tjekke sig selv; måske tale med ham om vigtigheden af at tage sin sundhed seriøst – gøre ham opmærksom på de ret så skræmmende statistikker, der knytter sig til mænds levetid.

Bedre vaner, bedre søvn og mere testosteron

Dårlig søvn kan skyldes mange ting, men hos mænd er det ofte en række dårlige vaner, der bærer skylden. Mænd kan nemlig have større tendens end kvinder til at udvikle vaner, der medfører dårlig søvn, nemlig brug af stimulanser som ​​alkohol, nikotin og koffein, skriver Læge, MD, Søs Wollesen i en artikel om Mænd, søvn og testosteron.

For lidt søvn kan få mænds testosteronniveau til at falde, hvilket kan gøre eksisterende helbredsproblemer værre eller endda skabe nye problemer. Det kan påvirke både krop og sind. Derfor er det meget vigtigt, at mænd arbejder på at få bedre søvn som en del af at passe bedre på deres helbred.

Wollesen giver de følgende gode råd til mænd, der gerne vil have en bedre søvn:

8 Gode råd til mænd, der vil have en bedre søvn

For at mindske de omtalte sundhesrisici er her nogle konkrete råd, som mænd kan følge for at forbedre deres søvn:

  1. Undgå stimulanser om aftenen: Forsøg at undgå alkohol, nikotin og koffein fra sidst på eftermiddagen og fremefter. Disse stoffer kan forstyrre søvnkvaliteten.
  2. Vær opmærksom på spisetidspunkter og måltidets sammensætning: Undgå store måltider lige før sengetid. Hvis du skal spise sent, så vælg lettere måltider som fisk eller fjerkræ, som er lettere at fordøje sammenlignet med tungere kødsorter som okse-, kalve- og lammekød.
  3. Begræns fysisk aktivitet om aftenen: Undgå kraftig motion lige før sengetid, da det kan øge energiniveauet og gøre det sværere at falde til ro og sove.
  4. Sørg for et godt sovemiljø: Skab et roligt, mørkt og køligt soveværelse. Brug eventuelt ørepropper eller en øjenmaske, hvis du er følsom over for lys og støj.
  5. Opbyg en fast sengetidsrutine: Prøv at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, også i weekenderne, for at regulere din krops indre ur.
  6. Undgå skærmbrug før sengetid: Skær ned på brugen af elektroniske enheder som smartphones, tablets og computere mindst en time før sengetid, da det blå lys fra skærmene kan forstyrre produktionen af melatonin.
  7. Håndter stress effektivt: Praktiser afslapningsteknikker som meditation, dyb vejrtrækning eller let yoga før sengetid for at mindske stress og fremme en bedre nattesøvn.
  8. Konsulter en læge ved vedvarende søvnproblemer: Hvis du oplever problemer med at sove ordentligt og regelmæssigt i mere end en måned, bør du kontakte din læge for at udelukke eventuelle underliggende sundhedsproblemer.
Dårlig søvn kan selvfølgelig også skyldes din seng, din dyne, pude eller dit sengetøj. Det kan sagtens være, at din madras ikke passer til dig, eller at din nattesøvn bliver forstyrret af din pude uden, at du ved det. Hvis du er i tvivl, så kan du booke en gratis samtale med en af vores dygtige søvnrådgivere, der kan hjælpe med at afdække, hvad der skal til for, at du får en bedre søvn.

Det er gratis og helt uforpligtende: Book en sengerådgiver.